011 635 12 00 | prodaja@vozdovekapije.rs instagramfacebook
Početna / Novosti / Uslovi za stambeni kredit - sve što je potrebno da znate

Novosti

26.05.2022.

Uslovi za stambeni kredit - sve što je potrebno da znate

Stambeni krediti su krediti koje odobravaju banke na duži vremenski period, i veoma često su osnovni izvor finansiranja za kupovinu stana, kuće, izgradnju ili rekonstrukciju kuće, kupovinu zemljišta, refinansiranje stambenog kredita.Iako se u poslednjih nekoliko godina veliki broj ljudi odlučuje za kupovinu stanova za keš, prosečan kupac najčešće za izvor finansiranja kupovine stana vidi u podizanju kredita.Kupovina stana na kredit je veoma ozbiljan životni korak i podrazumeva se odlično razumevanje koji su uslovi za stambeni kredit, koje kupac mora ispuniti.U nastavku našeg uputstva možete pročitati više o tome šta je potrebno za kredit za stan i uvideti da li ste trenutno kreditno sposobni.

Koja je najpovoljnija banka za stambene kredite?

Pre nego što se osvrnemo na uslove za podizanje kredita za stan, želimo da istaknemo koliko je izbor banke važan. Veliki je broj banaka koji posluju na tržištu Srbije i sve nude različite uslove, pa je na vama da se detaljno informišete i napravite najbolji mogući izbor. Ukoliko vam je potreban povoljan stambeni kredit, Raiffeisen banka nudi veoma dobre uslove i zbog toga je čest izbor mnogih kupaca.Pored toga, Raiffeisen banka je bankarski partner modernog kondominijuma Voždove kapije i nudi kreditiranje po specijalnim kamatnim stopama za kupce stanova na ovoj lokaciji.Kredit za stan, uslovi u Raiffeisen banci:
 • otvoren dinarski račun u Raiffeisen banci, gde je uplaćena makar jedna mesečna zarada ili penzija;
 • minimalna mesečna zarada;
 • minimum 6 meseci kod trenutnog poslodavca;
 • donja granica od 20 godina za podizanje kredita;
 • obavezan kućni ili mobilni telefon;
 • obavezan telefon na radnom mestu.

Raiffeisen banka i Voždove kapije - specijalne pogodnosti za kupovinu stana

Izgradnju kondominijuma Voždove kapije prati i projetkno finansira Raiffeisen banka, koja je za sve stanare našeg kondominijuma kreirala mogućnost povoljnog kreditiranja po specijalnim kamatnim stopama. Upoznajte se sa ponudom stanova u fazi 5 i kontaktirajte naše prodavce i bankarske savetnike za više informacija.Kondominijum Voždove kapije je iz mnogo razloga idealan izbor za kupce stanova i sve one koji traže moderno mesto za život.Kompleks se nalazi na odličnoj lokaciji na teritoriji opštine Voždovac u blizini škola, vrtića, fakulteta, bolnica, restorana. Sama opština je jedna od najvećih u Beogradu u svakom smislu, pa tako donekle predstavlja i grad za sebe. Naš kondominijum je odlično povezan sa centrom grada autobuskim i tramvajskim prevozom, dok je Avala udaljena na svega 20-ak minuta vožnje.Evo i nekoliko prednosti života u kondominijumu Voždove kapije:
 • najmoderniji principi novogradnje;
 • sigurnost - recepcija koja radi 24h, video nadzor, pristup pomoću kartice;
 • sadržaj za kvalitetno slobodno vreme za sve generacije;
 • padel tenis za ljubitelje sporta;
 • čisto okruženje za sve stanare;
 • obezbeđen parking.
Naš savremen kompleks predstavlja odlično rešenje za sve one koji žele miran i udoban život, u čemu Raiffeisen banka može i te kako pomoći, zbog povoljnosti koje pruža za podizanje kredita za stan.Cene nekretnina u Beogradu su se značajno uvećale u poslednjih nekoliko godina, što je posledica ekonomskih dešavanja na svetskom tržištu. Uvećana tražnja za nekretninama jedan je od faktora koji je uticao na porast cena.Kupovina stanova na kredit se smatra odličnom investicijom u budućnost, s obzirom na to da će novac biti uvek na sigurnom.Na kupcima je da u skladu sa novcem koji ulažu odaberu opciju koja će sa sobom nositi idealan odnos cene i kvaliteta. Saznajte i detaljnije informacije o tome koji uslovi za stambeni kredit moraju biti ispunjeni za podizanje kredita za stan.

Starosna granica za stambeni kredit

Starosna granica za stambeni kredit je jedan od osnovnih uslova za kredit. Donja granica iznosi 20 godina, dok je gornja do skoro kod većine banaka najčešće bila do 70 godina, što je podležno promenama.Pojedine osiguravajuće kuće koje stoje iza banaka su ovu granicu pomerile na 75 godina, dok se odnedavno pregovara o tome da mogućnost za isplatu poslednje rate kredita bude do 80. rođendana.Pomeranje gornje starosne granice je tema razgovora zato što su prema osiguravajućim kućama penzije sigurnije od plata, a stariji dužnici redovniji prilikom isplate od mlađih.

Minimalna plata za stambeni kredit

Kreditna sposobnost predstavlja sposobnost za redovnim izmirivanjem finansijskih obaveza prema bankama u dogovorenom roku. Ovde spadaju isplata glavnog dela, odnosno rate kredita i kamate na mesečnom nivou.Sastavni deo kreditne sposobnosti dužnika jesu njegova mesečna primanja, čiji je iznos veoma važan kao jedan od osnovnih uslova za podizanje stambenog kredita.

Kolika plata treba da bude za stambeni kredit?

Uslovi za stambeni kredit banaka se u ovom pogledu razlikuju, te je tako kod pojedinih potrebno imati minimalnu mesečnu zaradu, dok druge ne postavljaju ovaj uslov.Kada se desi da ne ostvarujete minimum mesečnih primanja koje je banka postavila kao uslov, može vam pomoći solidarni dužnik, odnosno vama bliska osoba koja ispunjava uslove.Ne postoji univerzalan odgovor na pitanje kolika plata treba da bude za stambeni kredit, a biće neophodno proveriti različite uslove banaka.Ono što je bitno jeste da kada plata predstavlja uslov za podizanje kredita - što je plata manja, to je kamatna stopa veća!Prosek plate za stambeni kredit se izračunava na šetomesečnom ili tromesečnom nivou, dok se kao dokaz prilažu platne liste i potvrde o visini primanja.

Dokumentacija za stambeni kredit - uslovi i potrebni papiri za stambeni kredit

Ukoliko želite da podignete kredit, biće vam potrebna tačna i precizna dokumentacija, kao jedan od obaveznih uslova.Osnovna dokumentacija za stambeni kredit podrazumeva:
 • zahtev podnosioca, potvrda o zaposlenju i saglasnost povlačenja izveštaja Kreditnog biroa;
 • administrativne zabrane;
 • lična karta ili pasoš.
Potrebni papiri za stambeni kredit se razlikuju u zavisnosti od toga da li je u pitanju zaposleno lice ili penzioner, kao i da li postoje specifičnosti koje zahtevaju prilog u vidu dodatne dokumentacije.

Učešće za stambeni kredit

Učešće za stambeni kredit predstavlja deo novca koji se mora uplatiti banci, kako bi bio odobren kredit. Uglavnom je to iznos od 20% ukupne vrednosti kredita, ali sve zavisi od banke do banke i kako one procenjuju uslove za podizanje kredita i rizike.

Stambeni kredit bez učešća

Ukoliko kupci nisu u mogućnosti da uplate učešće, stambeni kredit bez učešća se može dobiti u sledećim okolnostima:
 • kada podnosilac zahteva ima nekretninu koja se stavlja pod hipoteku (njena vrednost mora biti za 30% veća od vrednosti kredita);
 • uz subvenciju države i Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita;
 • uz menicu i hipoteku prvog reda - hipoteka kao garant neizmirenih rata prema banci.

Najpovoljniji stambeni krediti za mlade bračne parove

Od 2022. godine kao dobro rešenje za mlade parove, koji žele da se odsele od roditelja i zasnuju porodicu, jeste pomoć države za podizanje stambenog kredita.Pomoć države u vrednosti od 20.000 evra će pokriti troškove učešća za kredit za stan veličine 60 kvadrata, što je prosečna veličina stana u Srbiji. Prema tome, najpovoljniji stambeni kredit za mlade bračne parove biće još pristupačniji. Potrebno je raspitati se o uslovima konkursa, prijaviti i sačekati, ali je svakako savet raspitati se i o drugim propratnim troškovima, staviti sve na papir i tek onda odlučiti.

Kamatna stopa za stambeni kredit

Kamate su cena koja se plaća kao trošak za podizanje stambeng kredita, dok se kamatnim stopama izračunava procenat od pozajmice koji se vraća na mesečnom nivou.Postoji nekoliko vrsta kamatne stope za kredit za stan, dok uslovi za stambeni kredit kao najvažnije podrazumevaju podelu na:
 • varijabilne - referentna kamatna stopa plus marža koja je fiksna prilikom otplate kredita - ovde se radi o varijabilnoj kamatnoj stopi zbog promenjivosti referentne kamatne stope tokom otplate kredita;
 • fiksne - uvek je ista tokom otplate kredita bez obzira na referentnu kamatnu stopu;
 • mešovite kamatne stope - ugovaranje perioda kada se koristi fiksna i perioda kada se koristi varijabilna kamatna stopa tokom otplate dugovanja.
Kamatna stopa za stambeni kredit je veoma važan faktor otplate kredita!

Refundacija PDV kupcu prvog stana

Pogodnost za kupce prvog stana jeste posedovanje određenih beneficija kada je u pitanju oslobađanje od poreza. Od 1. jula 2006. godine važe uredbe Zakona koje kažu da ukoliko kupac prethodno nije kupovao nekretninu ili nije bio suvlasnik prilikom kupovine može ostvariti ove pogodnosti.Povraćaj poreza od 10% ostvaruje svaki državljanin Srbije sa prebivalištem u našoj zemlji sa navršenih minimum 18 godina.Refundacija PDV kupcu prvog stana obavlja se onda kada kupuje stan u novogradnji, koji prethodno nije bio u prometu i nema na svoje ime vlasništvo nad drugom nekretninom.Pojedinosti u vezi sa ovim odnose se na to da svaki prvi kupac koji nema nekretninu na svoje ime, ima pravo na povrat poreza i to do 40 metara kvadratnih od nove nekretnine, dok povrat poreza za svakih sledećih 15 kvadrata ostvaruje svaki sledeći član porodice.Prema tome, uslovi za stambeni kredit za kupce prvog stana su dodatno povoljniji!Povraćaj PDV-a se takođe dobija za kredit za stan u izgradnji i kao takav predstavlja odličnu opciju za mlade bračne parove sa decom. Pojedini stanovi u kondominijumu Voždove kapije nisu u potpunosti izgrađeni, tako da i sami donekle možete uticati na izgled enterijera vašeg budućeg doma.

Stambeni kredit - kalkulator za izračunavanje visine kredita

Stambeni kredit kalkulator, na sajtovima banaka koje posluju u Srbiji, pružiće vam mogućnost da izračunate iznos kredita za stan koji možete podići. Ukoliko i sami želite da vidite kako funkcioniše kreditni stambeni kalkulator, potrebno je da imate sledeće informacije:
 • cena nekretnine;
 • veličina nekretnine u kvadratnim metrima;
 • cena po kvadratu;
 • iznos učešća u kreditu;
 • učešće u procentima;
 • kamatna stopa;
 • rok otplate u godinama.
Stambeni kreditni kalkulator na zvaničnom sajtu bilo koje banke omogućava vam da i sami znate budući iznos kredita i mesečnu ratu, te tako sebi u određenoj meri otklonite neizvesnost.Uslovi za stambeni kredit razlikuju se zavisnosti od ponude banaka, ali se tržište Srbije trenutno smatra izuzetno povoljnim za podizanjem kredita, zbog povoljnosti koje banke nude. Između ostalih, to je jedan od razloga porasta kupovine stanova i samim tim cena stanova na tržištu.Analizirajte uslove i ponudu banaka, stavite sve na papir i pokušajte da pronađete najbolju opciju za kreditno finansiranje svog novog doma. Pozivamo vas da još jednom pogledate ponudu stanova u kondominijumu Voždove kapije i odaberete savršenu lokaciju za početak novog poglavlja u vašem životu!