011 635 12 00 | prodaja@vozdovekapije.rs instagramfacebook
Početna / Novosti / Povrat PDV-a za stan za 2022. - sve što treba da znate

Novosti

27.06.2022.

Povrat PDV-a za stan za 2022. - sve što treba da znate

Povrat PDV-a za stan je od 2006. godine obezbeđena mogućnost svim kupcima stanova, koji u svom vlasništvu nisu imali nekretninu, i to prema Zakonu o porezu na dodatu vrendost.Prema Zakonu o porezu na dodatu vrednost (u daljem tekstu Zakon), od 2006. godine je svim kupcima stanova koji u svom vlasništvu nisu imali nekretninu, obezbeđena mogućnost za povrat PDV-a za stan. Ova činjenica predstavlja pravu olakšicu za sve one koji se odluče za kupovinu prve nekretnine u novogradnji!Kupovina stana u novogradnji od investitora znači oslobađanje od PDV-a, koji je već uračunat u ukupnu cenu. Sa druge strane, prilikom kupovine stana u starogradnji, kao kupac dobijate mogućnost oslobađanja od plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava.Ukoliko ste i sami zainteresovani za kupovinu stana, verujemo da će vam detalji oko cele procedure, kada je u pitanju povrat PDV-a za stan biti interesantne. Pogledajte i ponudu svih stanova Voždovih kapija, i saznajte zbog čega se probudila tolika zainteresovanost za naš kondominijum.U nastavku ćemo detaljnije dati odgovore na sve potrebne informacije kada je u pitanju povraćaj PDV-a za stan.

Ko ima pravo na povrat PDV-a za kupovinu stana?

Prema Zakonu, postoji nekoliko uslova, kako bi dobili pravo na povraćaj PDV-a za prvi stan, a to su:
 • da budete državljanin Republike Srbije;
 • sa prebivalištem u Republici Srbiji;
 • punoletna osoba;
 • da na svoje ime nemaju upisano vlasništvo nad nekretninom.
Poslednja stavka je ujedno i najvažnija, a odnosi se na to da pravo na povraćaj PDV-a ne možete ostvariti u slučaju da ovo nije prva kupovina stana ili druge nekretnine u vašem vlasništvu.Kako bi ostvarili uslove za povrat PDV-a za prvi stan, potrebno je i da dogovorena cena stana bude u potpunosti isplaćena na račun investitora.Povaćaj PDV-a za prvi stan ostvaruje se do 40 kvadratnih metara, dok svaki sledeći član domaćinstva koji na svoje ime nema nekretninu, ostvaruje pravo za povrat PDV-a za stan za narednih 15 kvadratnih metara.Nakon toga, niti prvi kupac, niti članovi domaćinstva koji su ostvarili ovo pravo, u budućnosti neće moći da naplate porez za stan, pri sledećoj kupovini.Takođe, ono što se ne tiče kupca, već predmeta kupovine, a što je takođe ključno za povrat poreza, jeste da je neophodno da stan nije do bio prethodno prometovan, tj.da je ovo prva kupoprodaja predmetne nepokretnosti! Zato vam predlažemo da pogledate i kakva je ponuda stanova u fazi 5 Voždovih kapija!

Novogradnja na Voždovcu - stanovi kondominijuma Voždove kapije

U narednih nekoliko redova pročitajte i zašto je baš kondominijum Voždove kapije odlična opcija za sve one koji žele udoban i praktičan prostor za život!Karakteristike našeg kondomijuma i šta dobijate kupovinom stana u Voždovim kapijama:
 • ponuda parking mesta na podzemnim garažama;
 • kutak za kućne ljubimce;
 • investitor od poverenja;
 • bogat maloprodajni i uslužni centar;
 • prostor za zabavu vaše dece;
 • video nadzor nad celim objektom;
 • portir 24h dnevno na ulazu;
 • padel tenis;
 • uređen prostor za kvalitetno slobodno vreme;
 • savremeni materijali gradnje objekata.
Voždove kapije se pored svega ovoga nalaze na odličnoj lokaciji, koja je bulevarima sjajno povezana sa najbitnijim tačkama u gradu. Bićete na idealnom razmaku od centra i prirodnih bogatstava Avale.U blizini se nalaze škole, fakulteti, veliki marketi i sve ono što je potrebno za normalan i funkcionalan život.A sada da se vratimo na proceduru koja se odnosi na povrat PDV-a za stan i šta je još potrebno znati.

Rok za podnošenje zahteva za povrat PDV za stan

Ono što kupce poprilično zanima tokom kupovine stana jesu prave informacije o rokovima. Do kog datuma je potrebno predati svu potrebnu dokumentaciju, kako se ne bi izgubilo pravo na povrat PDV za prvi stan?Nažalost, ne postoji zakonska regulativa koja precizira tačan rok za predaju zahteva za povrat poreza, ali savetujemo da pismeni zahtev predate Poreskoj upravi u roku od 30 dana, nakon primopredaje stana.Pored zahteva, potrebno je predati i mnogo dodatne dokumentacije, pa vam savetujemo da svakako imate stručnu pravnu pomoć i savete tokom cele procedure.Potrebno je naglasiti kako su uslovi za povrat PDV-a za stan 2021. godine ostali nepromenjeni i da će za 2022. godinu važiti ista pravila.

Dokumentacija za povrat PDV-a za prvi stan - šta je potrebno za povrat PDV-a za prvi stan?

Sa željom da kompletirate svu papirologiju, odlučili smo da predstavimo i spisak koja je to osnovna dokumentacija za povrat PDV-a za prvi stan:
 • Zahtev za povrat PDV-a;
 • Obrazac zahteva za refundaciju;
 • Izjava na obrascu IPKS PDV;
 • Ugovor o kupoprodaji stana;
 • Finalni račun sa obračunatim PDV-om;
 • Izvod iz banke sa pečatom, kao potvrda uplaćenog novca na račun prodavca u punoj ceni sa PDV-om;
 • Potvrda iz katastra o dosadašnjem neposedovanju nepokretnosti;
 • Zapisnik o primopredaji stana;
 • Sva dokumentacija prodavca.
Kada je u pitanju vaša lična dokumentacija i šta je potrebno za povrat PDV-a za prvi stan, morate predati sledeće:
 • očitana lična karta;
 • izvod iz matične knjige rođenih;
 • potvrde o dosadašnjim prebivalištima;
 • kopija kupčeve kartice bankovnog računa;
Ukoliko kao kupac želite da izvršite i povraćaj PDV-a za stan i za članove domaćinstva, neophodno je da priložite dokumenta koja će dokazati da pomenuti članovi imaju zajedničko prebivalište sa vama u trenutku kupovine.Takođe, ni oni ne smeju imati u vlasništu nepokretnost!Povrat PDV-a za stan, dokumentacija za članove porodice:
 • izvod iz matične knjige venčanih za suprugu;
 • izvodi iz matične knjige rođenih za dete;
 • potvrda o prebivalištima za sve članove domaćinstva;
 • izvodi iz liste za državljanstva;
 • očitane lične karte;
 • uverenja o neposedovanju nekretnine ili suvlasništvu.
Moguće je podneti zahtev za povrat poreza za lica koja žive na istoj adresi kao i kupac, a ovde se podrazumevaju: deca, supružnici, roditelji, usvojenici i usvojitelji, roditelji ili deca supružnika, supružnikovi usvojioci.

Koliki je povrat PDV na prvi stan?

Da rezimiramo, iznos za povracaj PDV-a za kupovinu prvog stana zavisiće od toga kolika je vrednost nekretnine koju kupujete, kao i od kvadrature.U svakom slučaju, PDV za kupovinu prvog stana iznosi 10%, a možete ga kao kupac zahtevati za 40 kvadratih metara, dok povrat za svakih narednih 15 kvadrata potražujete za svakog sledećeg člana domaćinstva.Ukoliko je slučaj da je stan 90 kvadrata, a članova domaćinstva ima 4 zajedno sa vama, vi potražujete prvih 40, a ostalo troje po 15. Sveukupno to je povrat PDV-a za 85 kvadrata, dok za ostalih 5 morate platiti porez i ne možete ga dobiti nazad.

Koliko se čeka povrat PDV-a za stan?

Praksa je da se zahtev za povrat PDV-a predaje u roku od 30 dana nakon kupovine stana. Sa druge strane, Poreska uprava dužna da u roku od 30 dana nakon predaje zahteva, pregleda celokupnu dokumentaciju i odluči o tome da li će novac biti vraćen kupcu, o čemu će sastaviti zvanično rešenje.Kada Poreska utvrdi da je dokumentacija ispravna i da se obavlja povrat poreza, rok za povrat PDV-a za kupovinu prvog stana je 15 dana, pa do tada novac mora biti uplaćen na račun kupca.Eto i odgovora na pitanje koliko se čeka povrat PDV za stan.

Da li postoji opcija za povrat PDV za stan u starogradnji?

Ovo je veoma često pitanje sa kojima se prodavci, bankari investitori i ostali susreću.Prema Zakonu, kupovinom prvog stana u starogradnji ne ostvarujete mogućnost za povraćaj PDVa za stan, već jednu drugu pogodnost.Ono čega se možete osloboditi jeste plaćanje poreza za prenos apsolutnih prava, ako je to prva nekretnina koju kupujete, a on iznosi 2,5% od ukupne vrednosti.

Povrat PDV-a za stan - kako i kada do prvog stana?

Prema najavama stručnjaka iz oblasti trgovine stanovima, smatra se da cene nekretnina u Beogradu i drugim gradovima Srbije neće opadati. Prema tome, 2022. godina je pravo vreme za kupovinu stana i njegovu kasniju prodaju i izdavanje, kako bi se ostvarila zarada u budućnosti.Ovaj trend su prepoznali mnogi kupci, pa je i primetan rast kupovine stanova u novogradnji. Pročitajte i naš vodič o tome koji su uslovi za stambeni kredit, s obzirom da je ovo najrealnija opcija za mnoge.Uslovi za povrat PDV-a za stan 2022. godine ostali su nepromenjeni, tako da prema svemu navedenom što smo opisali, možete ostvariti povrat PDV-a za stan veoma lako i praktično.Ukoliko i vas interesuje kupovina stana, za povrat PDV-a za stan iskustva su odlična, kada se kupci na vreme informišu i budu upoznati sa celom procedurom. U suprotnom, može se desiti da zbog nepoznavanja materije očekuju nešto što im ne pripada ili ne ispune određene zahteve, pa budu nezadovoljni finalnim ishodom.Ne dozvolite da vam propadne prilika za povrat PDV-a za stan kada kupujete prvi put i to u novogradnji. Dobro se informišite, a mislimo da smo vam i mi dali dovoljno kvalitetnih saveta, tako da, povratite PDV!