011 635 12 00 | prodaja@vozdovekapije.rs instagramfacebook
Početna / Novosti / Evo zbog čega su kondominijumi toliko popularni u svetu

Novosti

27.04.2020.

Evo zbog čega su kondominijumi toliko popularni u svetu

Sigurno ste poslednjih godina dok ste čitali vesti iz sveta nekretnina čuli mnogo puta reč kondominijum. Da li znate šta ona znači?

Kondominijum, ili skraćeno kondo, naziv je za stambenu zgradu u kojoj su stanovi lično vlasništvo pojedinaca, dok se o zajedničkim prostorima, kao što su park, dvorište, bazen, sportski tereni i slično, stanari brinu preko predstavnika svog ulaza. Prvi moderan kondominijum u Sjedinjenim Američkim Državama sagrađen je 1960. godine i od tada ovaj tip nekretnina postaje sve popularniji. Kondominijumi su u svetu naročito rasprostranjeni u velikim gradovima i na popularnim turističkim destinacijama za odmor.

Glavna karakteristika kondominijuma jeste to da stanari dele zajedničke površine – privatni park, garažu, sportske terene, bazene, teretane, spa zone i slične sadržaje, o kojima ne moraju sami da brinu, što značajno olakšava svakodnevni život. Za ovu pogodnost, vlasnici plaćaju članarinu udruženju stanara (homeowners association - HOA) koje angažuje profesionalce za održavanje dvorišta, čišćenje bazena i popravke u zajedničkim zonama. Udruženje stanara upravlja kondominijumom kroz bord upravitelja koje su članovi sami izabrali. Svaki kondominijum utvrđuje sopstveni set pravila i obaveza stanara.

Ovaj savremeni koncept stanovanja veoma je popularan u svetu, jer nudi brojne pogodnosti koje su često nedostupne prosečnim vlasnicima nekretnina. Kupovina stana u kondominijumu uglavnom je dosta povoljnija od kupovine kuće, a pruža mogućnost uživanja u određenim luksuznim sadržajima koje je znatno teže priuštiti ukoliko se živi u kući, kao što su recimo park i njegovo održavanje, spa zona, teretana i slično.

Kondominijumi predstavljaju savršen izbor za one koji koji žele da poseduju nekretninu, ali ne žele ili nemaju vremena da vode računa o održavanju dvorišta. Drugim rečima, stanari mogu da uživaju u svim prednostima zelenih površina za odmor i rekreaciju, a ne moraju da provode vikende koseći travnjake ili u održavanju ostalih zajedničkih površina. Jedan od glavnih razloga popularnosti kondominijuma u svetu je upravo taj što što se održavanjem bave profesionalci, pa stanari ne brinu o uređenju dvorišta, popravkama ili čišćenju snega. Njihovo je samo da uživaju, a blizina komšija i pristup zajedničkim zonama predstavljaju i sjajnu priliku za upoznavanje novih ljudi i negovanje lepih odnosa.

Ukoliko su vas navedeni razlozi za popularnost ovog koncepta stanovanja u svetu naveli da pomislite: „Zvuči kao mesto iz bajke ili hotel sa pet zvezdica, bilo bi lepo živeti na takvom mestu“, imamo sjajne vesti za vas! Zahvaljujući kompaniji Shikun & Binui Group i Beograd se upisao na mapu svetskih metropola koje su imaju svoje kondominijume. Nakon Central Garden-a, prvog kompleksa ovog tipa u samom centru Beograda, izraelski investitor pobrinuo se da i gradska opština Voždovac dobije svoj prvi kondominijum – Voždove kapije. Ovaj mali grad koji ubrzano raste, po ugledu na svetske kondominijume, stanarima nudi privatni park sa sadržajima prilagođenim za sve starosne grupe, uključujući bezbedno igralište za najmlađe, teretanu na otvorenom, prostor za kućne ljubimce, kao i prvi privatni teren za padel u Srbiji. Svi koji žele da uživaju u savršenom balansu između mira i privatnosti, sa jedne, i bogatih zajedničkih sadržaja za zabavu i opuštanje, sa druge strane, mogu se obratiti CBS International, vodećoj konsultantskoj kući za nekretnine u Srbiji koja je deo Cushman & Wakefield grupe.