011 635 12 00 | prodaja@vozdovekapije.rs instagramfacebook
Home / News / Kupovina stana - vodič za kupovinu stana u Beogradu

News

22.03.2022.

Kupovina stana - vodič za kupovinu stana u Beogradu

Kupovina stana predstavlja jedan od najvažnijih koraka u životu i otvaranje novog poglavlja za vas i vašu porodicu.

Pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini stana, najvažnije je obaviti opsežno istraživanje tržišta nekretnina. To podrazumeva da se informišete o aktulenoj ponudi, cenama i drugim pojedinostima koje su značajne u ovom polju.

Činjenica je da broj stanovnika glavnog grada Srbije iz godine u godinu raste, ali skladno tome dolazi i do povećanja broja gradilišta gde niču nove zgrade sa kvalitetnim stanovima.

Kupovina stana u Beogradu predstavlja posebnu vrstu izazova, s obzirom na to da se radi o velikom gradu, neophodno je odabrati pravu lokaciju koja će vam odgovarati u svakom smislu. Sa željom da vas detaljnije uputimo u procedure same kupovine, odlučili smo da u nastavku objasnimo kako bi taj proces trebalo da izgleda i na šta morate misliti.

Kupovina stanova u Beogradu - zašto je Voždovac odlična lokacija?

Pre nego što započnete sa istraživanjem tržišta, razmislite o tome gde kupiti stan u Beogradu i koja bi bila idealna lokacija za vas i vašu porodicu. Svako naselje je specifično prema određenim karakteristikama i veoma je lako uočiti prednosti i mane.

Voždovac je opština na kojoj je smešten naš kondominijum na odličnoj lokaciji u novogradnji, koji predstavlja sigurno i pouzdano mesto za život.

Ova opština je mnogima postala omiljeno mesto za život zbog:

  • dobre povezanosti sa gradom;
  • spoja urbanog, prirodnog i tradicionalnog;
  • sve što vam je potrebno nalazi se na nekoliko minuta vožnje.

Za Voždovac slobodno možemo reći kako donekle prestavlja grad za sebe. Ono što ga prvenstveno krasi jesu velika teritorija i broj stanovnika, te je i raznovrsnost u svakom smislu te reči izražena.

Urbani deo opštine čine naselja uz Bulevar Vojvode Stepe, sa modernim kafićima, restoranima i drugim lokalima. Nedaleko odatle, u blizini naselja Braće Jerković nalazi se i veliki šoping centar, gde možete pronaći sve što vam je potrebno.

Od urbanog dela Voždovca vas deli svega 15-ak minuta lagane vožnje do naselja na obroncima planine Avala, gde možete uživati u prirodnim lepotama.

Na teritoriji opštine Voždovac se nalazi veliki broj vrtića, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, kao i fakulteta kao što su Saobraćajni fakultet, FON, FPN, tako da je ovo idealna lokacija za mlade ljude i parove sa decom.

Kondominijumi ili stambeni kompleksi - prednosti i nedostaci?

Stambeni kompleksi predstavljaju blok zgrada na određenoj lokaciji.

Kao takve, ove stambene jedinice osim zajedničkog dvorišta koje u većini slučajeva nije ograđeno nemaju puno zajedničkog, osim možda arhitekture.

Kod njih nije zagarantovana bezbednost i privatnost.

Kod stambenih kompleksa je takođe izraženo to da je održavanje zgrade i ostalih aktivnosti usmereno ka stanarima i njihovoj organizaciji.

Za razliku od stambenih kompleksa, kondominijumi pružaju mnogo više dodatnih vrednosti, zbog čega su postali sve češći izbor porodica sa decom.

Kupovinom nekretnine u kondominijumu dobijate:

  • kvalitetan i funkcionalan prostor za život;
  • mogućnost kupovine sopstvenog parking mesta;
  • sigurnost;
  • sadržaj za upražnjavanje aktivnosti u slobodno vreme;
  • prodavnice u sklopu stambenog kompleksa;
  • 24h dnevno bezbednosnog nadzora;
  • obezbeđenje na ulazu i portire;
  • pristup obezbeđen samo stanarima.

Zbog dodatne vrednosti koju pružaju kupcima stanova, kondominijumi su postali popularni u poslednjih nekoliko godina, dok potražnja za njima redovno raste. Ono što je takođe bitno istaći kako se ni cene ne razlikuju preterano u odnosu na cene kvadrata u stambenim kompleksima.

Voždove kapije su idealan primer savremenog načina gradnje i koncepta koji je postao prepoznatljiv svuda u svetu. Radi se o kondominijumu koji pruža kompletan ugođaj stanovanja i značajno olakšava svakodnevnicu.

Između ostalog dodatnog sadržaja za svakodnevne aktivnosti u slobodno vreme, Voždove kapije se ističu prema tome što se unutar kondominijuma nalazi teren za Padel tenis, zabavna igra za sve generacije.

Kupovina prvog stana - o čemu treba misliti?

Ukoliko vas zanima kupovina stana, Beograd je sve poželjnija lokacija za mlade ljude zbog odlične ponude poslova, fakulteta, kvalitetnog noćnog života i raznog sadržaja za aktivnosti u slobodno vreme

Kupovina prvog stana predstavlja posebnu vrstu stresa, što je dokazano i kroz naučna istraživanja, ali ukoliko želite da celokupna procedura prođe što bezbolnije, na vreme se informišite.

Pored obaveza koje sa sobom nosi, prva kupovina stana za one koji na svoje ime nemaju nijednu nepokretnost znači i povraćaj PDV-a. Njega ćete prvo uplatiti i nakon toga podneti zahtev za povrat.

Prva kupovina stana podrazumeva upoznatost sa određenim specifičnostima o kojima morate voditi računa:

  • planiranje troškova;
  • plaćanje kapare;
  • odaberite isplatu na keš ili kredit;
  • dodatni troškovi;

Planiranje troškova igra veoma bitnu ulogu prilikom ovako velike kupovine, te se na vreme raspitajte o realnim cenama stanova. Možete se posavetovati sa stručnim licima i pokušati da izvučete zaključke o tome šta predstavlja najbolju kupovinu po pitanju odnosa cene i kvaliteta.

Kupovina stanova na kredit je mnogima najrealnija trenutna opcija, ali ona pored toga donosi više dodatnih troškova.

Kupovina stana u izgradnji i njene prednosti

Nakon okvirnog odabira lokacije, ono što sledi jeste odabir starogradnje, novogradnje ili kupovina stana u izgradnji.

Svaka od navedenih opcija ima prednosti i mane, ali se treća izdvaja po tome što će vam uštedeti nešto novca, dok ćete u veoma kratkom roku dobiti potpuno novo i funkcionalno mesto za život.

U Voždovim kapijama možete odabrati stan koji je već izgrađen ili nekretninu koja je u procesu izgradnje. Pogledajte našu interaktivnu mapu i celokupnu ponudu stanova, te se sami odlučite!

Kupovina stana u izgradnji je potpuno bezbedna opcija nakon što obavite:

  • proveru zemljišta i to na sajtu Republičkog geodetskog zavoda;
  • zatražite i Ugovor o regulisanju međusobnih odnosa između investitora i suinvestitora ako je više lica upisano na zemljištu;
  • proveru građevinske dozvole na sajtu Agencije za privredne registre - ovde možete pratiti i kompletnu dokumentaciju koja pristiže od Sekretarijata za urbanizam iz nadležne opštine;
  • proveru potvrde da je investitor isplatio uređenje građevinskog zemljišta u celosti.

Kada smo utvrdili šta je potrebno za bezbednu kupovinu, evo i koje su prednosti kupovine stana u izgradnji:

  • u zavisnosti od investitora i načina plaćanja, cena stana može biti niža ako kupovinu obavite na početku gradnje objekta;
  • korekcije enterijera stana prema želji kupaca, ukoliko postoje odgovarajući tehnički uslovi;

U kondominijumu Voždove kapije upravo možete pronaći stanove u izgradnji, a trenutno je jedna stambena jedinica u toj fazi. Imamo veliki broj zadovoljnih kupaca i uspeli smo da zadovoljimo njihove visoke kriterijume u pogledu pronalaska kvalitetnog mesta za život.

Kupovina stanova na kredit - uslove koje morate ispuniti

Kao što smo već napomenuli, kupovina stana na kredit je najrealnija opcija za većinu kupaca, ali je i za to potrebno ispuniti određene uslove koje nameću banke radi sopstvenog osiguranja.

Evo koje je uslove potrebno ispuniti prilikom podnošenja zahteva za kredit za stan:

  • državljanstvo i prebivalište u Republici Srbiji;
  • minimalno zaposlenje od 6 meseci na neodređeno vreme kod poslednjeg poslodavca;
  • minimum 12 meseci ukupnog radnog staža;
  • prenos primanja na račun Banke preko koje se podiže kredit;
  • minimum 21 godinu starosti za podnošenje zahteva i maksimum 65 godina pri dospeću pravnog anuiteta.

Kupovina stana za keš - procedura je jednostavnija

Uprkos tome što je kupovina stana preko kredita realnija opcija, svakako postoji veliki broj kupaca koji se odlučuju za kupovinu u gotovini.

Kupovina stana za keš se vrši preko uplata na devizne i dinarske račune u banci. Neto cena stana se uplaćuje na devizni račun prodavca, dok se PDV uplaćuje na dinarski ili devizni račun, u zavisnosti od preferencija kupca.

Sektor finansija firme ili investitora od koga kupujete stan će vam izdati predračun preko koga vršite uplate.

Kupovina stanova od investitora i osnovne prednosti

Jedna od najvećih prednosti koju ističu i brojni kupci stanova od investitora jeste garancija koja se nudi. Ona traje 5 godina i odnosi se na kvalitet građevinskih radova i funkcionalnost instalacija.

Za razliku od toga kada se prodaja nekretnine obavlja od prodavca koji je ranije živeo u tom prostoru, kupovina stana od investitora vas oslobađa potrebnog renoviranja, dekorisanja i sličnih ulaganja, a ukoliko u kupoprodajni proces uđete na početku izgradnje, imate mogućnost modifikacionih radova kojim ćete prostor opremiti u potpunosti u skladu sa svojim potrebama.

Kupovina stana bez posrednika, tačnije direktno od prodavca jednako je zastupljena kao i kada se angažuje posrednička agencija, a sve zavisi od toga koliko poverenja imate u prodavca, odnosno investitora.

Zaključenje ugovora o kupoprodaji i notarizacija - sastavni deo procedure kupovine stana

Pored izbora lokacije, načina plaćanja i finansiranja vašeg budućeg stana, potrebno je da znate kako se moraju ispuniti i određene pravne stavke u vidu zaključenja ugovora o kupoprodaji i obaveze koje iz njega slede.

Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji i njegovom overom postiže se garancija da će stan biti samo vaš i da cena nije podložna naknadnim promenama, bez obzira na pravce kretanja tržišta u predstojećem periodu.

Ugovor o kupoprodaji je obavezno u pisanoj formi i neophodno je da sadrži sve elemente takvog pravnog akta:

  • predmet;
  • cenu;
  • prava i obaveze ugovornih strana;
  • osnov sticanja i rokove.

Kada imamo slučaj da je jedna od ugovornih strana pravno lice, prilaže se izvod iz Agencije za privredne registre, lična karta zastupnika pravnog lica i pečat firme.

Kupoprodajni ugovor je potrebno overiti kod notara!

Neophodna dokumentacija na potpisivanju ugovora

U dokumentaciju potrebnu fizičkim licima spadaju lična karta ili važeći pasoš, dok je stranim državljanima potreban isključivo pasoš.Još jedan od dokumenata koji se prilažu jeste dokaz o vlasništvu nepokretnosti čime se podrazumeva:

  • izvod iz Katastra;
  • original ugovora o sticanju vlasništva;
  • rešenje o nasleđivanju.

Svi podaci koji se čitaju sa priložene dokumentacije se ubacuju u Centralni registar za promet nepokretnosti, koji je formiran od strane Ministarstva pravde.

Obaveze koje slede nakon potpisivanja ugovora o kupoprodaji

Kada se završi kompletna procedura potpisivanja ugovora o kupoprodaji, nadležni sud jedan od primeraka dostavlja Poreskoj upravi. Ona se dalje bavi isplatom poreza koji se razlikuje u zavisnosti od toga da li je u pitanju starogradnja ili novogradnja.

Ukoliko se radi o novogradnji i investitor je pravno lice, kupac plaća cenu ukoju je uračunat PDV u iznosu od 10% na stan ili 20% na parking mesto.

Kada se radi o novogradnji gde je investitor fizičko lice ili kada je u pitanju starogradnja, primenjuje se porez na prenos apsolutnih prava. U ovom slučaju, obveznik poreza je zapravo vlasnik, odnosno prenosilac prava svojine.

Pravo na refundaciju poreza imaju svi oni koji su:

  • punoletni državljani Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji zemlje;
  • od 1. jula 2006. godine nisu imali stan u svojini ili susvojini;
  • isplatili ugovorenu cenu stana sa PDV-om.

Pored svega navedenog, sledi upis u Katastar nepokretnosti kod službe koja je nadležna za teritoriju na kojoj se imovina nalazi.

Prodaja nekretnine i kasniji otkup nisu jednostavni procesi, ali smo se potrudili da dobijete sve potrebne informacije koje će vam značiti. Kontaktirajte nas ukoliko ste zainteresovani za život u Voždovim kapijama. Naši agenti će vam dati sve potrebne informacije i odgovoriti na sva vaša pitanja!